- De Nederlandse goederenexport is in januari fors gekrompen, met een min van 3,1 procent op jaarbasis.
- De export staat al sinds medio 2023 onder druk, waarbij in januari vooral de export van aardgas en olieproducten lager was.
- Nederlandse exporteurs hebben onder meer last van de zwakke prestaties van de Duitse economie, aangezien Duitsland de belangrijkste handelspartner is van Nederland.
- Lees ook: Dit zijn de economische regio’s die hard zijn gegroeid of sterk zijn gekrompen in 2023: van Groningen tot Schiphol
De Nederlandse goederenexport is in januari met 3,1 procent gedaald. Daarmee is voor de achtste maand op rij sprake van krimp van de goederenuitvoer.
Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) .
In januari werden er vooral minder aardgas, aardolieproducten, machines, transportmiddelen en voedings- en genotmiddelen uitgevoerd, vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder.
In december kromp de export met 1,6 procent. De uitvoer laat al sinds juni 2023 een daling zien. Ook de goederenimport was lager dan een jaar terug. Daar ging het in januari om een daling van 12 procent. Dat was vooral toe te schrijven aan minder aardgas en aardolieproducten.
Economie Duitsland verkeert in dip: dat raakt export Nederland
Het statistiekbureau meet ook iedere maand of de omstandigheden gunstig of ongunstig zijn voor de internationale handel. Volgens die zogeheten exportradar zijn de omstandigheden voor de export in maart ongunstiger dan in januari. Dat komt vooral door het lagere Duitse producentenvertrouwen. Ook was de jaar-op-jaarkrimp van de Duitse industriële productie groter.
Duitsland is de belangrijkste handelspartner van Nederland en de Duitse economie draait momenteel zwak. In het vierde kwartaal van 2023 kromp de Duitse economie met 0,2 procent op jaarbasis, na een krimp van 0,3 procent in het derde kwartaal. Daarmee is de economie van Duitsland in een zogenoemde 'technische recessie' beland, met twee achtereenvolgende kwartalen van krimp.